MMORPG spil

MMORPG er forkortelsen for Massively Multiplayer Online Role Playing Game, på dansk meget løst oversat som multi mange der spiller rollespil online. Når ordet rollespil optræder, behøver du ikke nødvendigvis tænke en flok nørder der render rundt i en skov og spiller rollespil.

Et mere “voksent” MMORPG er faktisk The Sims – hvor du spiller en helt almindelig person, der bare skal have din hverdag til at køre med hus, job, bil, kone, børn og venner. Et online liv, som du kan forme, som dit eget ikke blev.

Har du tænkt dig, at bruge Google til at søge efter spillene, skal du nok bruge MMORPG games, da der ikke findes nogen danske spil i den genre. Der findes i hvert fald ikke danske MMORPG spil, hvor sproget er dansk. Du kommer ikke udenom, at de allesammen er engelsksprogede.

MMORPG
Søn spiller MMORPG spil

MMORPG er socialt gaming

I gamle dage købte du et computerspil i computerbutikken, gik hjem og installerede det, og spillede en single player version, hvor du gennemførte spillet. Så kunne du enten gøre det igen, eller gå ned og købe et nyt spil. MMORPG bringer en helt ny social oplevelse ind i spillet. Du spiller nemlig mod tusindvis af andre i et online spil univers.

Du opretter typisk en karakter af en eller anden form, og den karakter kan så stige i levels, efterhånden som den får mere erfaring. Du får erfaring ved at gennemgøre opgaver inde i spillet, eller dræbe monstre og endda modstandere. De andre modstandere sidder så fysisk hele verden over. Det er her MMORPG bliver rigtig interessant – for du kan sidde i Danmark, og spille sammen med folk fra USA, Australien, Holland, Polen og en række andre lande, på samme tid.

Det første MMORPG spil

Det et Meridian 59, som betegnes som det første MMORPG spil – faktisk helt tilbage i 1996. Den gang var internettet stadigvæk ikke særlig udbredt, og grafikken var da også begrænset. Det eksisterer stadig og vedligeholdes faktisk stadigvæk. Du kan tilmed spille det helt gratis – endda downloade hele spillet, da det er open source den dag i dag.

Det var banebrydende tilbage i 1996, og satte en ny standard for, hvad der var muligt med computerspil. Dens MMORPG spillestil hang ved, og hundredetusinder af unge som voksne spillede spillet – og nogle holder stadigvæk fast i det. Det er nok mere af nostalgiske årsager, for grafikken er bestemt ikke uptodate. Meridian 59 er også blevet optaget i MMO’s Hall of Fame.

Det mest kendte MMORPG

Der er vist ingen tvivl om, at World of Warcraft er det mest udbredte og mest kendte MMORPG spil. Der er over 7 millioner brugere på deres servere, og holder faktisk Guinness World Records for flest online brugere i et MMORPG spil. For at spille WOW (som det ofte forkortes), køber du dig adgang ved at betale et månedligt abonnement. Og med 7 millioner aktive abonnenter, der betaler cirka 100 kroner hver måned – så er World of Warcraft en okay forretning for Blizzard, som står bag MMORPG spillet.

Det kræver dog også en ordentlig serverpark at holde spillet kørende, og de fortsætter konstant med at udvikle nye expansion packs til spillet – for at holde spillernes interesse.

Masser af gratis MMORPG’s online

World of Warcraft er langt fra det eneste MMORPG spil – der findes massevis af andre spil. Rigtig mange af dem faktisk helt gratis at spille. En af de mest populære gratis MMORPG’er er nok League of Legends – med over 30 millioner aktive brugere. Faktisk det mest spillede spil på hele planeten . Du kan hente spillet ned på din computer, både på PC og Mac, og så kan du ellers begynde at slashe løs på dine modstandere – alt imens du får erfaring og bliver stærkere og bedre.

Den måde hvorpå League of Legends får råd til at vedligeholde spillet, selvom det er gratis, er igennem køb inde i spillet. Det er muligt at købe flere “summoners” og “skins” til dem. Jeg selv har spillet det i snart 6 måneder, og endnu ikke betalt en krone. Så hvis du ikke ønsker alt det ekstra materiale, behøver du ikke købe noget. Det kan altså spilles helt gratis for evigt.

Andres gratis MMORPG spil er fx “The Settlers“, som nogle måske kender fra det gamle Settlers spil, hvor det gælder om at bygge en by og hær op, så man kan angribe fjenderne og overtage verdensherredømmet.

Er du mere til noget der ikke er så fantasi, så kan du også spille World of Tanks. Det er et spil der minder lidt om 2. verdenskrig, hvor du som navnet antyder, får en tank, som du kan opgradere og ellers komme ud og skyde de andre spillere i smadder.

MMORPG og konkurrencer

Ikke nok med, at MMORPG er en hel industri, som laver billioner af kroner hvert år. Det er også en konkurrence industri uden lige. Der er turneringer i alle de forskellige spil, og nogle af spillene har endda professionelle turneringer, hvor det er fuldtidsspillere der kommer. I Danmark har vi betegnelsen e-sport. Det dækker over dem, der går til konkurrencer for at vinde medaljer, pokaler og ofte meget store pengepræmier.

League of Legends har for eksempel et verdensmesterskab. Hvor spillere fra hele verden mødes, for at udkæmpe kampe mod hinanden – for til sidst at stå med en verdensmester i LoL. I 2012 vandt 1. pladsen en præmiesum på 1.000.000 dollars. Det var et hold på 5 gutter fra Taiwan. Så er det måske slet ikke så slemt, at gå lidt op i e-sport.

Liste over MMORPG games

(ikke udtømmende)

 • League of Legends
 • World of Warcraft
 • Guild Wars 2
 • EverQuest Next
 • The Secret World
 • Final Fantasy XIV: A Realm..
 • Black Desert
 • Rift
 • Warhammer 40.000: Eternal ..
 • Star Citizen
 • ArcheAge
 • WildStar
 • Firefall
 • Pathfinder Online
 • The Repopulation
 • Bless
 • Camelot Unchained
 • Elder Scrolls Online
 • Divergence Online
 • PlanetSide 2
 • World of Darkness
 • Trials of Ascension


MMORPG’er med ventetid

Det har de seneste år boomet med MMORPG games, hvor du skal opbygge en by, en hær, eller gøre en profil stærkere ved at gennemføre missioner og dræbe monstre. Det er typisk helt gratis at spille, og de første par uger kan du spille fuldtid uden at skulle betale en krone. På et eller andet tidspunkt, kommer du så til at skulle vente måske 24 timer på at bygge en bygning, eller 48 timer på at opgradere et våben. For at kunne gøre det hurtigere, kan du så få lov til at betale måske 5 eller 10 kroner. Det kaldes “ingame purchase”, eller køb inde i spillet. Noget der bruges ufattelig meget i apps til smartphones og tablets (her kaldes det in-app purchase).

Det gør, at du kan få lov til at spille dit MMORPG spil helt gratis – hvis du bare er et tålmodigt menneske. Det er faktisk ret positivt, da du så får lov til at se, om spillet virkelig er for dig, inden du giver penge til det. For der er jo ikke noget værre, end at købe et spil, som du ikke finder særlig interessant alligevel. Det har dog den negative side, at rigtig mange MMORPG games så kommer til at ligne hinanden. Jeg kunne sagtens finde 20 af den slags spil, hvor du bygger en by, en hær og så kommer til at vente i en evighed, men mindre du betaler lidt penge for det.